Egy csodálatos kilátó a világra: a GRAN SABANA hegytető


A Venezuela keleti részén, Bolivar államban található a Gran Sabana, vagyis a “Nagy Szavanna” egy hatalmas füves pusztaság, aminek egyhangúságát itt-ott hatalmas táblahegyek törik meg ez a A Guayanai-hegyvidék.

A Guayanai-hegyvidék igazából egy ősföld, 2,5 milliárd éves felszínét a külső erők alakították olyanná, amilyennek ma ismerjük. Egyes részeit, amik kőkemény gránitból és módosult homokkőből állnak össze, a földtörténet évmilliárdjai sem tudták kikezdeni. Ezek az ősföldből visszamaradt kőkockák a tepuik. Ahol azonban győzött az erózió, ott egyhangú dombvidék alakult ki, amit ma végtelenbe vesző mezőség borít.

Ilyen például a Roraima a hatalmas, mintegy 15 kilométer hosszú, lapos tetejű táblahegy. Mivel innen ered az Orinoco vízrendszerének több folyója, a helyi pemón indiánok a mintegy 2 milliárd éves hegyet úgy hívják: “A vizek óriási termékeny édesanyja”. Egyébként az ő nyelvükön maga a tepui szó hegyet jelent.

Ezek a táblahegyek csodálatos vízeséseknek adnak helyet, az egyik ilyen az Az Angel-vízesés (Kerekupai-Merú) a világ legmagasabb vízesése.  A helyiek az ördög hegyének hívják azt a sziklát, melynek tetejéről 979 métert zuhan a hatalmas víztömeg. Nem csoda, hogy az őslakosok a sátán művének tartották: se tó vagy folyó, se források, se olvadék nem táplálják, mégis folyamatos a vízhozama, köszönhetően a hegyet állandóan misztikus ködbe borító esőfelhőknek. Hogy az ördög helyett mégis egy angyalról nevezték el, egy amerikai aviátornak, Jimmie Angelnek köszönhető.

Canaima National Park,Venezuela

 

Previous Iszapbirkózás a Balaton Soundon
Next Bemutatjuk a világ legmélyebb barlangját