Ha karácsony, akkor szaloncukor


De vajon ismered-e a szaloncukor történetét?
Sok helyen magyar hagyományként emlegetik a szaloncukrot, pedig valójában ez egy francia találmány. A szaloncukor ősét a franciák már a 14. században készítették, ami valójában egy fondant cukorka volt. Később német bevándorlók jóvoltából jutott el hozzánk és a 19. század közepétől már nálunk is készíteni kezdték. Egy 1891-ben megjelent szakácskönyvben Hegyesi József magyar-francia szakács már legalább 17 különböző receptet közölt. Ahogy napjainkban, úgy a korábbi korok háziasszonyai is elkészítették otthonukban ezeket a csokis finomságokat. Nagy népszerűségnek örvendtek azonban a cukrászdákban készített édességek, ugyanis mindenki igyekezett valamiféle titkos összetevővel egyedi ízvilágot adni a saját termékének.
Báró Podmaniczky Frigyes írta le az emlékirataiban, hogy a nagynénje volt az, aki először állított karácsonyfát Magyarországon 1825-ben. Eleinte mézeskalácsokat és aszalt gyümölcsöket, diót tettek a fára. Nálunk az 1800-as évek végétől lett divat a szaloncukor készítés és karácsonyfa díszítés. A nevét egyébként a a német Salonzuckerl szóról kapta, Jókai Mór pedig csak szalonczukkedlinek nevezte.
A franciáknál a mai napig népszerű, csakúgy mint nálunk, viszont mi találtuk ki, hogy csodaszép papírokba csomagolva, a karácsonyfának is pompás dísze lehet.
Nálunk az 1950-es években kezdték el nagyüzemben gyártani és ekkor a széles választék csupán néhány ízre csökkent. Ma viszont újra rengeteg ízvilággal várnak minket a boltok polcain és a cukrászdákban, és számos receptet találunk a neten is, ha valaki szeretné otthon, házilag elkészíteni ezt az édességet. Napjainkban is számos cukrász képzeletét megmozgatja, hogy évről-évre újabb különlegességgel rukkoljanak elő!

Previous Gumiabroncs dekorációk
This is the most recent story.