A legkülönlegesebb és legérdekesebb pókok II.


Korábbi cikkünkben már bemutattunk néhány érdekes pókot. Ezek közül a legtöbb emberre veszélytelen, főleg rovarokkal táplálkoznak, inkább különleges  megjelenésükkel vonják magukra a figyelmünket.

 

Deinopis subrufa, Net-casting pók vagy Ogre arcú pók

Nevét a kidülledő szemeiről és az “agyaráról” kapta. Délkelet-Ausztrália erdős részein él. Éjszakai vadász, kiváló a látása. Rovarokkal, tücskökkel más pókokkal táplálkozik. Az emberre nézve veszélytelen.

 

12

 

Poltys illepidus

Ez a pók remek álcázó. Általában a fák kérgén található, nyugalmi állapotban testtartása függőleges. Veszélyességi foka még bizonytalan, nem tudni pontosan mennyire agresszív, úgy gondolják, hogy kis termete miatt az emberi szervezetben nem okoz súlyos betegséget.

 

13

 

Argyroneta aquatica, búvárpók vagy vízipók

Ez az egyetlen pókfajta, amely szinte egész életében a víz alatt él. A hideg idő beköszöntével azonban kimászik a vízből és a telet a szárazföldön, elhagyott csigaházakban vészeli át.  Előfordulási helyei: Európa, Ázsia, Szibéria és  az Egyesült Királyság tavai, lassú folyású vizei. Két nagy sarló alakú csáprágója a fegyvere, amelynek segítségével mérgeket és emésztőnedveket juttat az áldozat testébe. A víz alatt harangalakú hálót készít, ebben tárolja a légzéshez szükséges levegőt. Innen indul zsákmányszerző útjára és ide is tér vissza. Emlékezzünk csak vissza gyerekkorunk egyik nagy kedvencére, a Víziók Csodapókra.

14

 

Simaethula aurata

Az ugrópókok családjába tartozik.  Színjátszó csillogása teszi különlegessé. Legtöbbször aranyfényben pompázik.

15

oldalnézetből:

pók

 

Argiope aurantia

Előfordulási helyei: Egyesült Államok, Hawaii, Dél-Kanada, Mexikó. Ezek a kerti pókok megtalálhatók ereszek, házak mentén, olyan helyeken ahol magas az aljnövényzet, és a hálója biztonságban lehet, és védve van a széltől.

16

 

Micranthena saggitta

Ennek a pókfajtának a szarvai az egyetlen védőeszközei a ragadozók ellen. A világos, cikkcakkos színek csupán álcázásra szolgálnak, hogy sokkal nagyobbnak tűnjön, mint amekkora valójában. Valamint, a virágminta vonzza a rovarokat.

17

 

Argyrodes colubrinus

Gallyszerű megjelenése sok rovart megtéveszt. Ez a póknak szerencse, a rovaroknak viszont balszerencse.

 

20

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Previous A világ legnagyobb medencéje
Next Megépítették a világ legnagyobb trambulinját, egy barlangban