Eperország kincsei


 

ErdbeereHamarosan itt az eperszezon, ezért összegyűjtöttük, hogy mi mindenre is jó ez a piros finomság. A piacokon már lehet földiepret kapni, de az igazán jó az, ami a napon érik, és nem fólia alatt. Az egyszer termő fajták május végétől június közepéig érnek, a folyton termő fajták pedig júniustól szeptemberig. Hivatalos neve a termesztett szamóca, ami a rózsafélék családjából származik. Fontos tudnivaló, hogy míg az eperszezon megkezdődik a chilei és spanyol terméssel, majd az olasz és a görög követi a sorban, ezek fogyasztása nem ajánlott. Azt is megmondjuk miért. A külföldi eprek esetében a gyümölcsök eredetéről nagyon keveset tudunk, és nincsenek információink a vegyszeres kezelésükről sem. Gondoljunk bele, mekkora adag tartósítószerre van ahhoz szükség, hogy az eper 10 napot is kibírjon, hogy még ezután is üde és friss maradjon, míg a normál eper 3 nap alatt megpenészedik. A külföldről behozott eprek nem ritkán több ezer kilométert is utaznak,  ami azt jelenti, hogy amikor leszedik még zöld, és mesterséges eljárással éri el szép piros színét.  Az epret azonban pirosan kell leszedni, nem zölden, elvégre nem utóérő gyümölcsről beszélünk. Tehát az eper esetében az utóérés egyáltalán nem természetes folyamat. Ezeket nem lehet egy napon említeni az igazi nap érlelte eperrel. Magyar emberek lévén vásároljunk inkább igazi magyar epret, amivel a saját gazdáinkat segítjük, ha már azon fáradoznak, hogy megtermeljék nekünk ezt a zamatos finomságot.

 

agroinform_20130522234641_szamfoldieper

Érdekesség, hogy ezt a gyümölcsöt régen gyógynövényként használták, később dísznövényként tartották, ínyencségként csak a 14. századtól fogyasztják. Külsőnkre belsőnkre előnyös hatással van.

Jótékony hatásai:

– Remek társ a fogyókúrában, mert fogyasztása telít, ezzel pedig a jóllakottság érzését kelti. 10 dkg eper csupán 30 kalóriát tartalmaz, mivel 90%-a víz. Tévedés tehát, hogy az eper hízlal.
– Segíti a salakanyagok és a fölösleges zsír távozását a szervezetből
– Vértisztító
– Bőrtápláló (bőrbe dörzsölve kiváló bőrápoló)
– Megszabadít az elhalt hámsejtektől, szépítő és fiatalító hatású
– Napozás után hűsíti a bőrt és véd a káros ultraibolya sugárzástól (ezért nyaralás alatt érdemes minél    többet fogyasztani belőle)
– Magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. Kiváló az emésztési problémák kezelésére
– Különösen ajánlott tüdőgyulladás esetén, ugyanis remek lázcsillapító
– Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
– Reuma és pajzsmirigy bántalmak kezelésére is kiváló

eper1-580x360

…és nem utolsósorban remek koktél készíthető belőle…

0209

 

 

Previous Művészeti alkotások gombokból és műanyagból
Next 2 méter magas a világ legnagyobb méretű virágja!