Veszélyes állatok II.


Kékgyűrűs polip

a98564_Blue-RingedOctopus

A kékgyűrűs polip is egy szép, ám annál veszélyesebb állat. Nevét onnan kapta, hogy amikor megzavarják, és veszélyt érez, az egyébként világos színű állat bőre besötétedik, és karjain élénk kék színű gyűrűk jelennek meg. Ezért ezt az állatot is csak a kellő távolságból érdemes szemlélni, de leginkább jobb békén hagyni.  A csípése nem fájdalmas, de a tünetek azonnal jelentkeznek. Látászavar, eszméletvesztés lép fel. Mérge rendkívül erős idegméreg, ami nagyon hamar bénulást okoz, ezért gyorsan  kell cselekedni, hiszen egyetlen állat annyi mérget tartalmaz, amely 26 felnőtt ember megöléséhez elegendő.  Ellenszer a mérgére nincs, de az azonnali segítséggel a beteg élete megmenthető, mesterséges lélegeztetéssel. Az első 24 óra meghatározó, aki ezt túléli, jó esélyei vannak a felépülésre.

Puffer hal

a98564_PufferFish

Keveset tudunk erről a halfajtáról, de az biztos, hogy ez az állat még a halála után is mérgező lehet. A világ sok részén csemegeként fogyasztják, ám nagyon kell vele vigyázni, hiszen ha a méreganyag, amit termel, nincs teljesen eltávolítva, halált okozhat. Tünetként szapora szívverés, izombénulás, vérnyomáscsökkenés, zsibbadás, bizsergés jelentkezik. Szintén azonnali orvosi segítség szükséges. Kissé érthetetlen, hogy a világ egyes részein miért kockáztatják az emberek az életüket, hogy ételként fogyasztják.

Óriás selyemhernyó, Lonomia oblique

a98564_AssassinCaterpillar

A hernyók közül az egyik legveszélyesebb az óriás selyemhernyó, a Lonomia oblique lárvája. Már a tüskéi is elég nagy méretűek ahhoz, hogy ne akarjon senki hozzányúlni. Ám mivel teljesen beleolvad a környezetébe elég nehéz észrevenni. Ez a hernyó Dél-Amerikában őshonos. Tünetként eleinte fejfájás és hányinger jelentkezik. A méreg pusztítja a vérlemezkéket, ezáltal meggátolja a véralvadást.  Belső vérzés lép fel, majd a szervezet kívül is vérezni kezd. Gyors orvosi beavatkozás szükséges, és a felépülést hónapokig tartó kórházi kezelés előzi meg. Szerencsére a brazil tudósok felfedezték és elkészítették a megfelelő ellenszert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Previous Lenyűgözően jópofa bútorok kisállatoknak
Next A legkülönlegesebb ételképek mint életképek. Szenzációs alkotások ételekből, ilyet még nem láttál!